Декларація США щодо Криму


    Неможливо не зосередити свою увагу на рішучих діях США в спонуканні РФ поважати міжнародне право та відновити територіальну цілісність України, а також в практичній допомозі в протидії російській агресії проти України! 
    Отже, Державний департамент США оприлюднив офіційну декларацію про невизнання Сполученими Штатами анексії Криму Росією у 2014 року. Кримська Декларація закріплює, що США “знову підтверджують свою політику щодо відмови визнання вимог Кремля із встановлення суверенітету над територією, захопленою силою всупереч міжнародному праву”. Крім того, “спільно з союзниками, партнерами та міжнародним співтовариством Сполучені Штати відкидають спробу Росії анексувати Крим і зобов'язуються підтримувати цю політику до відновлення територіальної цілісності України”! 
    В документі зазначено, що “Росія, шляхом вторгнення в Україну та анексії Криму в 2014 році, намагалася підірвати основоположний міжнародний принцип, якого дотримуються демократичні держави: жодна країна не може силою змінювати кордони іншої”.Крім того, у Кримській Декларації, Росію закликають “поважати принципи, про дотримання яких вона давно стверджує, і завершити окупацію Криму”. “Своїми діями Росія продемонструвала поведінку, недостойну великої держави і обрала шлях ізоляції від міжнародної спільноти”, - підсумовують у Держдепі.
    Президент Петро Порошенко уже привітав Кримську Декларацію, назвавши її "історичною заявою". "Достойна відповідь гібридним провокаціям Кремля після Гельсінкі"! 
    Також на офіційному сайті уряду Великобританії зазначено, що політика Великобританії щодо даного питання повністю збігається з США. “Ми засуджуємо триваючі порушення Росією міжнародного права. Крим є територією України. Ми як і раніше повністю підтримуємо принцип захисту  суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. 
    Крім того, в диппредставництві Великобританії підкреслюють, що на території  Криму відбуваються систематичні переслідування тих, хто виступає проти окупації, а також переслідування меншин. 
    Також декларацію США про невизнання окупації РФ Криму повністю підтримує й Польща, про що під час візиту в Вашингтон заявиі глава МЗС Польщі Яцек Чапутович. Міністр підкреслив, що країна не змінить своєї позиції до відновлення територіальної цілісності України.
    І це не повний перелік країн, які рішуче підтримують цілісність та суверенітет України! Це лише початок! 

Коментарі