Росія анексує Азовське море


   Експерти у Вашингтоні застерігають, що Росія наблизилась до анексії Азовського моря, а Київ майже не має інструментів, щоб цьому перешкодити.
   Зокрема президент “Фундації Джеймстаун” Ґлен Говард закликав Україну негайно вдатись до хоча б символічних дій в Азовському морі. Інакше, на його думку, Україна ризикує просто “здати” Азовське море.
    "Вони втратили Крим, втратили Керченську протоку, і тепер вони втрачають Азовське море. Далі вони втратять Маріуполь, далі – Бердянськ. І тоді Росія сформує шлях по суходолу до Криму", - заявив Говард.
    У Державному департаменті США вважають дії Росії в Азовському морі спробою дестабілізувати Україну: “Ми вважаємо перепони міжнародному транспортному судноплавству в Азовському морі з боку Росії черговим прикладом спроб Росії дестабілізувати Україну. США продовжують підтримувати суверенітет України та її територіальну цілісність у міжнародно визнаних кордонах. Ми також закликаємо Росію припинити створювати перепони міжнародному транспортному судноплавству в Азовському морі” 
    Впродовж останніх місяців Росія затримала численні судна, які прямували до портів Бердянська та Маріуполя. Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявляв, що Україна проводить переговори з країнами ЄС та США щодо введення санкцій проти Росії у відповідь на блокаду Азовського моря.

Коментарі