Що з Сенцовим?


   Не лише Україна, а й міжнародна спільнота продовжують докладати зусиль для звільнення українських політичних в'язнів.  
   Так, у парламенті Канади зареєстровано петицію, яка закликає депутатів докласти зусиль до звільнення українських політичних в’язнів. Наразі петиції необхідно набрати ще близько 250 підписів, аби бути офіційно винесеною на розгляд уряду. Збір триватиме до 2 січня 2019 року. 
  “Ми, нище зазначені громадяни та резиденти Канади, закликаємо Палату громад вимагати звільнення українських політичних бранців Олега Сенцова, Олександра Шумка, Володимира Балуха та десятків інших, незаконно затриманих урядом Росії, й застосувати усі можливі санкції, у тому числі, заходи, передбачені “актом Магнітського”, аби домогтися їх свободи”, - йдеться у петиції.
   Крім того, звертається увага на те, що уряд Канади досі не вжив заходів проти російських органів влади, відповідальних за погане ставлення до українських політичних в’язнів, хоча канадське законодавство дозволяє накласти на них санкції.
  Також глава американської делегації ОБСЄ, посол Майкл Козак вкотре закликав Росію звільнити ув’язненого українського режисера Олега Сенцова та інших українських політичних в’язнів.
  У своєму виступі посол нагадав, що в заключній заяві минулорічного засідання делегація Сполучених Штатів закликала до звільнення режисера Олега Сенцова та інших громадян України, які перебувають в ув’язненні у Російській Федерації через мирну опозицію до окупації Криму та агресії на сході України.
  Майкл Козак зазначив, що продовження російської агресії проти України суперечить усім десяти фундаментальним принципам Гельсінкського заключного акту, зокрема недоторканність кордонів та територіальну цілісність держав. А Сенцов та його ув’язнені українські співвітчизники є втіленням зв’язку між порушеннями міжнародної безпеки Росії та її зловживанням правами людини.
   Крім того, 10 вересня на офіційному відкритті щорічної ради ОБСЄ громадські активісти провели акцію за звільнення українських політв'язнів в Росії. Протестуючі проти незаконного позбавлення свободи політичного в'язня Кремля стали в один ряд з президіумом ОБСЄ — головою постійної ради Організації, представником Італії при ОБСЄ Алессандро Аццоні, директором Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Інгеборгом Сольрун Гісладоттіром, а також членами національних делегацій.
   Тримайся, Олеже! 

Коментарі